Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

 

Lauantai 9. päivä helmikuuta Helmi kirjoittaa, että sodan rintamat alkavat selvitä. Etelä-Suomi on punaisten hallussa ja Pohjois-Suomi valkoisten aluetta.

                                           Rintamalinja Pori - Tampere - Vilppula–Heinola–Viipuri. Kuva Wikipedia.        

Valkoisen Suomen pääkaupungiksi tuli Vaasa. Punaisen Suomen pääkaupunki oli Helsinki. Sodan alussa Tampere on punaisten keskuspaikka. Vakituisten asukkaiden lisäksi kaupunkiin tulee joka päivä lisää punakaartin sotilaita. Punakaartin osastoja liikkuu aamusta iltaan Tampereen kaduilla. Venäläisiä sotilaita ratsastaa hurjaa vauhtia hevosilla kaduilla. On itse pidettävä huolta, että ehtii alta pois.

Tampereella harjoitetaan joukkoja ja lähetetään niitä rintamalle pohjoiseen Vilppulaan ja Satakuntaan Porin suuntaan. Kaikki koulut ja muut vapaat rakennukset ovat punakaartilaisten asumispaikkoina. Punakaartin johtajat ja esikunta ottavat päämajakseen Teknillisen opiston.

  ”Lataa, tähtää ja laukaise”!

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi. Aamuhämärissä heräämme lähes päivittäin tykinlaukauksiin, kun punakaarti harjoittelee käyttämään tykkejä. ”Lataa, tähtää ja laukaise”! komentosanat kaikuivat. Näsijärven ja Pyhänjärven jäillä paukkuvat kiväärit ja kuularuiskut rätisevät, kun tuhannet Tampereelle majoitetut punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä ja muita sotatoimia.

Maaseudulta ajetaan hevosilla suuria kuormia ruokaa kaupunkiin. Jos maalaiset eivät vapaaehtoisesti suostu luovuttamaan elintarvikkeita, punakaartin sotilaat pakottavat heidät siihen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan