Antti Haapanen: Minä en lähde pyssyleikkeihin. Oikeutta on haettava ilman asetta.

Tiistaina 29. tammikuuta Helmi pelkää, että ruoka loppuu Tampereelta ja lukee lentolehtisestä suojeluskuntalaisten toimista Pohjanmaalla.

Venäläisiä sotilaita Kyläsaaren asemalla Porissa. Kuva: Satakunnan Museo.

Tänään on oudon rauhallinen päivä eilisen kohinan jälkeen. Elämä jatkuu, kuten ennenkin. Tosin tänäänkään emme mene isän kanssa töihin. Jos pian emme pääse tehtaalle, meiltä loppuvat rahat. Ruokatarvikkeita on vielä kaupoissa, mutta alamme pelätä, että pian ne loppuvat. Yritämme hamstrata kaikkea niin paljon mahdollista. Se on vaikeaa, kun kaikki tekevät niin.

Kansan Lehti kirjoittaa, että ”kansan vihan ansainnut Svinhufvudin senaatti on kukistunut ja Kansanvaltuuskunta asetetaan maan vallankumoushallitukseksi”.

"Sotaa te haluatte ja sodan te saattekin"

Kaupungille levitetään myös lentolehtistä, jossa kerrotaan kenraali Mannerheimin viestistä, jonka mukaan ”Pohjanmaan vapautta rakastavat talonpojat ovat riisuneet venäläisiä varuskuntia aseista, talonpoikaisjoukot ovat ase kädessä valmiita tuomitsemaan maan petturit”.

Isä on työväen mies ja kuuluu ammattiosastoon. Häntä on myös pyydetty mukaan punakaartiin. Isä on vastannut tovereilleen:

Minä en lähde pyssyleikkeihin. Oikeutta on haettava ilman asetta. Minä olen ymmärtänyt, että työväenaate vastustaa väkivaltaa. Murhiin ja sotaan en lähde mukaan.

Näen kyllä, miten isä kärsii. Monet hänen ystävänsä ja toverinsa olivat punakaartissa, mutta hän itse ei halua lähteä mukaan. Suutuspäissään hän kuitenkin moitti ja varoitti heitä:

Sotaa te haluatte ja sodan te saattekin. Ja huonosti siinä sodassa käy 

 Äiti imettää Kyllikkiä, joka täyttää pian kaksi kuukautta. Tänään syömme silakanpäistä tehtyä silakkalaatikkoa.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan