Haapaset – tyypillinen työläisperhe Tampereen Amurista

Lavantauti vei tukan Helmiltä, mutta ei onneksi henkeä

      Haapasen perhe 1920 – luvulla lopulla. Helmin albumikuvassa vasemmalta Lyyli, Helmi, 
 Kyllikki, Esteri, Vilho ja Antti. Lisäksi perheen kaksi lasta kuoli alle vuoden ikäisinä keuhkokuumeeseen.

Lyyli ja Antti Haapanen olivat Helmin vanhemmat. 

Lyyli tuli Tampereelle Keuruulta ja Antti Ruovedeltä. Molempien muuton syynä 1800 -luvun lopulla oli paremmat mahdollisuudet saada työtä ja elantoa kaupungissa kuin maaseudulla. Antti pääsi maalariksi Finlaysonin tehtaalle ja Lyyli kutojaksi Lapinniemen tehtaalle, josta jäi pois töistä hoitamaan lapsia kotona.

Haapasen perheeseen syntyi Helmille sisko, Esteri vuonna 1907. Helmi aloitti 14-vuotiaana työnteon Finlaysonin puuvillatehtaalla syyskuussa vuonna 1915.Helmi kävi rippikoulun tehtaan kirkossa vuonna 1916. Rippikoulussa pappina oli rovasti Vallenius. Helmin mielestä hän oli komea mies.

"Lavantauti oli kamala tauti"

Vuonna 1916 Helmi sairasti lavantaudin, joka koetteli alkuvuodesta 1916 erityisesti Tampereen köyhää työväkeä. Tauti johtui Näsijärven vedestä, joka välitettiin tamperelaisten juotavaksi putkea pitkin ilman mitään puhdistuslaitetta.

Helmi on kertonut lavantaudistaan:

Minä en ymmärrä, mistä minä sen lavantaudin sain. Meillä ei koskaan juotu muuta kuin keitettyä vettä. Lavantauti oli kamala tauti. Minulta lähti tukka kokonaan. Neljä viikkoa makasin hiljaa paikallani, enkä aina tiennyt maailmasta yhtään mitään. Tautia hoidettiin mustikkasopalla. Sairaalassa oli masentava tunnelma. Monia kuoli viereltä. Sitä vain odotti omaa vuoroaan. Kun minut vietiin sairaalaan ei vielä ketään ollut päässyt terveenä kotiin. Minä luulin, että kakki me kuollaan. Mutta sitten kun ensimmäisiä alkoi päästä kotiin, omakin toivo paranemisesta heräsi. Minulla oli onnea, kun paranin. Ja uusi nätti kihara tukkakin kasvoi taudin jälkeen entisen tilalle.

Aika oli vaikeaa. Antti Haapanen oli talvella työttömänä, kun maalareille ei silloin löytynyt työtä. Finlaysonin työläiset joutuivat kesälomalle alennetulla palkalla ja heinäkuussa tehtiin lyhyttä työviikkoa. Elintarvikkeista oli kova pula. Helmi on kertonut, että ”jotenkin sitä vain selvittiin.”

Helmi sai toisen siskon, Kyllikin 1. päivä joulukuuta 1917.



Vasemmalta Kyllikki rippikuvassa ja Helmi 13 ja Esteri 4 vuotta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan