Helmi pääsi kutojaksi tehtaalla - Vuoden 1918 sodalla on monta nimeä

"Oli ilon päivä, kun saimme 8 -tunnin työpäivän"
  
                                              Kiikan suojeluskunta. Kuva:Satakunnan Museo

Helmi siirtyi vuoden1916 alussa kokopäiväiseksi työntekijäksi Finlaysonille. 

Silloin työpäivän pituus oli enää 10 tuntia. Helmin ystävä Hilja oli myös Finlaysonilla töissä. Hän alkoi opettaa Helmiä kutojaksi. 

Vapun 1917 jälkeen Helmi oli ensimmäisen vain 8 tunnin työpäivän tehtaassa. Helmi on kertonut ensimmäisestä 8 tunnin työpäivästään:

Oli ihmeellistä lähteä töistä kello 4 iltapäivällä. Aurinko paistoi vielä. Kun kuljin ulos tehtaan portista. Minä työtoverimme nauroimme. Tämä oli ilon päivä.

Suomi itsenäistyi 6. päivä joulukuuta 1917. Helmi on kertonut, ettei se näkynyt juuri millään tavoin tavallisten ihmisten elämässä:

Ei Suomen itsenäistymistä silloin ymmärtänyt. Seuraava päivä oli samanlainen kuin entisetkin. Ei se mitenkään erilaiselta tuntunut. Olot tuntuivat vain päivä päivältä vain entistä sekavimmilta. Ei itsenäistyminen mitenkään erikoisesti näkynyt tehtaalaisen elämässä. Sitäkin mietin, että säilyykö itsenäisyys.

Vuoden 1918 sota, jolla on monta nimeä

Tammikuussa 1918 tilanne kärjistyi nopeasti. Punakaartien ja suojeluskuntien sotilaalliset valmistelut, erityisesti aseiden hankinta, kiihtyivät molemmin puolin. Tammikuun viimeisinä päivinä 1918 sovintoon ei enää ollut mahdollisuutta. 

Helsingin työväentalon torniin nostettiin punainen lyhty sunnuntaina iltamyöhään 27. päivä tammikuuta 1918. Punaisten vallankumous oli valmis alkamaan. Samaan aikaan yöllä suojeluskunnat alkoivat riisua Pohjanmaalla venäläisiä varuskuntia aseista. Valkoisten Suomen sisällissota käytiin hallituksen eli valkoisten ja Suomen kansanvaltuuskunnan eli punaisten joukkojen välillä. Sotatoimet alkoivat 27.- 28. tammikuuta 1918. 

Sodasta on käytetty useita nimiä. Sitä on sanottu vapaussodaksi, koska valkoiset halusivat karkottaa maasta venäläisen sotaväen ja vapauttaa maan. 

Sotaa on sanottu kapinaksi ja vallankumoukseksi, koska punaiset nousivat kapinaan hallitsevaa laillista senaattia vastaan. Sodan ehkä parhaimmat nimitykset ovat kansalaissota tai sisällissota, koska ne kertovat selkeästi, että sodassa suomalaiset taistelivat keskenään. Sotaa on kutsuttu myös nimellä vuoden 1918 sota.

                                         Punakaartilaisia harjoittelee Ruovedellä. Kuva: Museokeskus Vapriikki



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan