Punaisten Kansanvaltuuskunta innostaa työläisiä mukaan vallankumoukseen - taistelut alkavat Vilpulassa

Torstaina 31. päivänä tammikuuta Helmi kirjoittaa, miten Kansan Lehdessä Kansanvaltuuskunta innosti työläisiä mukaan vallankumoukseen. Helmiä harmitti juopuneiden punakaartilaisten mekastus Amurissa.              

                                          Punakaartilaisia. Kuva Museovirasto.

Punaisia johtaa Kansanvaltuuskunta. Heti vallankumouksen alussa se antoi monia julistuksia, joilla innostettiin työläisiä mukaan. Eräässä niistä kirjoitettiin muun muassa näin:

Kun köyhälistön hätä on niin hirveä, että työläistoveri sen vuoksi nostaa kiväärin olalleen ja astuu vaikka päin kuolemaa, niin tällöin jokaisen työläisen on oltava taistelussa mukana. Suomen työväki voittaa vihollisensa nykyisessä vallankumoustaistelussa, olkoot tulevat taistelut kuinka vaikeita tahansa. Voimaa ja yksimielisyyttä nyt kysytään! Suuria uhrauksia ja uupumattomuutta! Niistä riippuu työläisten voitto.

Punakaartin kotitarkastukset pelottavat tamperelaisia

Amurissa alkaa kulkea punakaartilaisia ja venäläisiä sotilaita aamusta myöhäiseen yöhön. Osa on juovuksissa ja laulaa loilottaa, osa on totisia nuoria poikia. Punakaarti tekee kotitarkastuksia porvarien asunnoissa ja etsii aseita. Ne herättävät pelkoa.

Kaupungilla kerrotaan, että valkoisten joukot ovat vallanneet Vilppulan. Tällaista puhuvat myös punaiset sotilaat, jotka ovat eilen tulleet sieltä junalla yöksi kotiin. Tänään he aikovat lähteä takaisin. Itse sota tuntuu olevan jossain kaukana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan