Onko itse Mannerheim jo Vilppulassa? Naiset haluavat punakaartiin, joka tarvitsee lämpimiä vaatteita.

Maanantaina  18. päivä helmikuuta Helmi kirjoittaa huhusta Mannerheimista, sotaan innostuneista tehtaan naisista ja punakaartin vaatekeräyksestä. 

                                  Valkoisten ylipäällikkö, kenraali Mannerheim. Kuva Postikortti. Mikkelin kaupunginmuseo.

Tehtaalla eräs laitosmies tietää kertoa, että itse valkoisten ylipäällikkö Mannerheim olisi nähty Vilppulassa. Käyköhän Mannerheim vain joukkoja innostamassa vai alkaako nyt valkoisten hyökkäys Tampereelle, josta on niin paljon huhuttu? 

Ystäväni Hilja on kovin innokas lähtemään punakaartiin

Joitakin laitosmiehiä on palannut punakaartista tehtaalle ja työt sujuvat jo paremmin. Henki tehtaalla ei ole hyvä. Suuri osa miehistä ja naisista ovat iloisia, kun työt alkavat. Monessa perheessä on jo puutetta rahasta. Kuitenkin osa naisista puhuu rumasti miehille ja pilkkaa heitä: ”Taidatte olla pelkureita, kun ette ole kaartissa sotimassa!”

Tehtaalla puhutaan myös, että naisetkin voisivat mennä asekädessä sotimaan punakaartiin. Ystäväni Hilja on kovin innokas lähtemään taisteluihin.

Punakaartilaiset tarvitsevat lämpimiä vaatteita

Tämäkin talvi on kylmä. Punakaartiin moni lähtee vähissä varustuksissa ilman lämpimiä vaatteita. Lähtijöille on luvattu, että niitä saisi Tampereella. Toisin kuitenkin usein käy, kun lämpimiä vaatteita ei ole. Punakaartin johto vetoaa Tampereen työläisiin:

Kenellä teistä on vähänkin tilaisuutta ja varaa, niin auttaisitte tovereitamme rintamalla. Punainen Kaarti ottaa kiitollisuudella vastaan lämpöisiä tallukoita, sukkia, käsineitä, ja alusvaatteita, jotka ensi tilassa toimitetaan rintamalle.

 En tiedä, onko kenelläkään antaa vaatteitta. Meiltä on juuri ja juuri omiksi tarpeiksi lämmintä vaatetta. 

                                                                    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan