Punaisilla on hätä Vilppulassa, apujoukkoja ei saada eikä aselepoa. Punaisten hyökkäys muuttuu puolustustaisteluksi.

Maanantaina 25. päivä Helmi kirjoittaa punaisten vaikeuksista Vilppulassa, mistä valkoiset saavat tiedon salakuuntelun ansiosta. 

Punaisten panssarijuna, jolla hyökättiin Vilppulaan. Kuva Museovirasto.

Tehtaalla saa parempia tietoja sodan tapahtumista kuin Kansan Lehdessä. Kuulen eräältä porvarilliseksi tunnetulta laitosmieheltä, että valkoiset ovat hyvin perillä punaisten suunnitelmista, koska he kuuntelevat punaisten päälliköiden puheluja. En kerro hänelle, että saman asian olen kuullut Reinolta.

 Laitosmieheltä kuulen tarkemmin, mitä Vilppulassa on tapahtunut:

Hyökkäykset alkoivat viime torstaina. Kovasti punaiset olivat huutaneet puhelimessa apujoukkoja: Kiirehtikää apujoukkoja. Lahtarit ovat murtaneet Seppälän kohdalle keskustamme. Tässä on niin kuuma ottelu, että saatana, emme jaksa enää. Turun ratsuväkiosasto ilmoittaa, että tamperelaiset joukot ovat kelvottomia.

Punaisten joukot väsyvät Vilppulassa 

Nokian punakaarti ei ollut suostunut lähtemään rintamalle, kun palkkoja ei ollut maksettu. Punaisten joukot alkavat väsyä, kun rintamalla on jouduttu olemaan kolme päivää.

Vilppulan punaisten joukkoja johtanut Erkki Karjalainen ehdottaa Tampereen esikunnalle aselepoa. Hänen käsketään kuitenkin taistelemaan viimeiseen mieheen. Pian käsky muutettiin sellaiseksi, että hyökkäys on lopettava ja oltava valmiita puolustautumaan, jos valkoiset hyökkäävät.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan