Tamperelaiset ovat huolissaan ja kyselevät toisiltaan: "Tuleeko sota vielä kaupunkiin?"

Sunnuntaina 17. päivä helmikuuta Helmi kirjoittaa, vallankumous ja sota tuntuvat olevan kaukana Amurista. Kun on pyhä Helmi käy tapansa mukaan kirkossa. 

Vartiosotilas. Kuva Museovirasto.

Junat ovat alkaneet kulkea, mutta vain Turkuun, Poriin ja Helsinkiin. Vallankumous ja sota tuntuvat olevan kaukana Amurista. Vallankumouksen huomaa Kansan Lehdessä lähes joka päivä ilmestyvistä kirjoituksista, joissa työläisiä innostetaan mukaan taisteluun.

Kaupungilla huhutaan myös, että porvarit osaavat salaa kuunnella punaisten puheluja.

Sota näkyy myös Kansan Lehden lyhyissä uutisissa sotatapahtumissa, joissa kerrotaan vain punaisten menestyksestä ja lahtarien hirmutöistä. Ei elämä kuitenkaan ole sellaista kuin ennen.

Tavallisten kaupunkilaisten mielissä on levottomuutta ja pelkoa sekä ennen muuta odotusta, mitä vielä tulee tapahtumaan. Tuleeko sota vielä Tampereellekin?

"Voiko kirkonkellojen soitosta olla sotilaallista haittaa?"

Olin tänään jumalanpalveluksessa Aleksanterin kirkossa. Ennen kuin jumalanpalvelus alkaa kirkkoon tulee kaksi punakaartilaista kiväärit kädessä. Vihaisina he kieltävät, että kirkonkelloja ei saa.

Pappi kysyy: ”Voiko kirkonkellojen soitosta, joka tapahtuu harvoin, olla mitään sotilaallista haittaa toiminnalle? Punakaartilaiset eivät vastaa mitään. Onneksi he lähtevät pois kirkossa, ja jumalanpalvelus voi alkaa.

                              



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan