Helmi käy Hiljan kanssa Johanneksen kirkossa pakolaisten luona ja haavoittueita hoitamassa Klassillisen Lyseon sairaalassa.

Tiistaina 2. päivä huhtikuuta Helmi lukee valkoisten lentolehtisestä, että tavallisia sotilaita kohdellaan lempeästi, jos he antautuvat. Helmi pohtii, mitä Johanneksen kirkossa oleville pienille lapsille tapahtuu. Jäävätkö he eloon? 

               Johanneksen kirkon alttaritaulu, Magnus Enckellin alttarifresko Ylösnousemus. Kuva Wikipedia.

 Valkoisten lentokone pudottaa taas kaupunkiin lentolehtisiä. Niissä sanotaan, että punaisten taistelu on turhaa. Tavallisia sotilaita valkoiset lupaavat edelleen kohdella lempeästi. Julistus päättyy jälleen vetoomukseen antautumisesta:

Nostakaa valkoinen lippu ja antautukaa, kylliksi on kansalaisverta luovutettu.

"Johanneksen kirkossa airaanhoitaja valkeassa puvussaan kynttilän valossa näyttää aivan enkeliltä"

Hilja tulee illalla meille ja pyytää minua mukaansa Johanneksen kirkkoon. Siellä olevia lapsia ja vanhuksia pitäisi auttaa. Katson isään, hän katsoo minuun ja sanoo: "Mene vain, jos haluat".

Johanneksen kirkossa on eräs vanha mummu sairaana. Kuljemme kynttilän valossa kirkon keskikäytävää pitkin. Tuntui omituiselta kulkea hämärässä kirkossa. Näen, miten lapset nukkuvat äitiensä kyljissä.

Mitä näillekin pienille lapsille tapahtuu? Jäävätkö he eloon? ajattelen mielessäni.

Kun tulemme paikalle mummu jo kuollut ja hänet on viety pois. Meitä ei enää tarvita. Kun lähdemme pois, katson kirkon alttarille. Siellä seisoo sairaanhoitaja kynttilä kädessä. Valkeassa puvussaan kynttilän valossa hän näyttää aivan enkeliltä.

                                   Taiteilija Hugo Simbergin fresko ”Haavoittunut enkeli” Johanneksen kirkossa.

"Ihailen Hiljaa, miten rohkaisevasti hän puhuu haavoittuneille"

Hilja pyytää minua vielä Klassillisen lyseon sairaalaan katsomaan tarvitaanko siellä apua. Ja kyllähän siellä tarvitaan. Koulussa on jonossa haavoittuneita. Minusta on kauheaa kuunnella heidän valitustaan. Ryhdymme auttamaan erästä haavoittunutta. Hilja käskee minua leikkaamaan auki verisen takin ja paidan. Niiden alta paljastuu hirveä kuulan reikä. Kun nostamme haavoittuneen ylös, haavasta suihkuaa verta. Tottuneesti Hilja alkaa sitoa haavaa ja veren vuoto lakkaa. Käymme vielä vaihtamassa joidenkin haavoittuneiden siteitä enne kuin lähdemme pois.

Ihailen Hiljaa, miten taitavasti hän osaa toimia ja miten kauniisti ja rohkaisevasti hän puhuu haavoittuneille.

Klassillinen Lyseo. Museovirasto


             

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan