Hugo Salmela on kuollut räjähdyksessä saamiinsa vammoihin.Kansan Lehti valaa uskoa ja kutsuu vielä uusi työläisiä taisteluun.

Sunnuntaina 31. päivä maaliskuuta Helmi kirjoittaa,  että tykkituli kaupunkiin on heti aamusta kiivasta. Helmi ihmettelee, miten tykin ääniin ja räjähdyksiin on alkanut tottua.  

                             Kaatuneita punaisia Tampereella. Kuva Museovirasto.

Yöllä tulipalot punertavat taivasta, kuten parina yönä aikaisemminkin. Tykkituli kaupunkiin on heti aamusta kiivasta. Eilinen Kansan Lehti valaa uskoa Tampereen työtätekevälle väestölle ja kutsuu meitä taisteluun.

Kivuin on ainakin saanut maamme työväenluokka tuntea sortajiensa lyönnit, mutta kipeätä kipeämmin tuntuvat vihollisen iskut tällä hetkellä. Säännöllisestä elämästä on yhtäkkiä siirrytty sodan saatanalliseen pauhuun. Vihollinen kylvää turmaa vinkuvat granaatit ja shrapnellit päämme päällä, leimuavat lieskat palavista taloista ja öin ja päivin kuuluvat paukkinat taistelulinjoilta ...

Kanuunain pauke ja sodan tuhot eivät ole mitään sen rinnalla kuin jos yksimielisyydessämme horjuisimme. Jokainen työläinen voi auttaa taistelevia sotureitamme. Ken kykenee, liittyköön riviin rintamalla! Kenestä ei ole varsinaiseksi taistelijaksi, hän ilmoittautukoon muuhun sotatoimien palvelukseen.                                                       

Punaisten esikunnassa valitsee sekasorto

Illalla Valdemar Sammalisto tulee tapaamaan isää. Hän kertoo meille, että esikunnassa valitsee sekasorto. Roskaa, viinapulloja, tupakan natsoja ja laatikoita on joka paikassa. Teknillistä opistoa ei enää pidetty turvallisena paikkana esikunnalle. Esikunta on siirtynyt Kauppakadulle Kansallis-Osakepankin holviin.

Sammalisto kuullut, että isä ei ole enää kaartissa. Hän ymmärtää isää ja kertoo:

Jäisin itsekin mielelläni pois, mutta en taida voida. Olen pikku päällikkö kaartissa enkä porukkaani voi jättää. Tiedän kyllä, että huonosti minun käy, kun tämän tappelun häviämme.

Ei ole varmuutta, miten Salmela kuoli

Sammalistolla on myös suru-uutinen:

Hugo Salmela on eilen kuollut. Valtava räjähdys tärisytti koko taloa. Esikunnan lähetiltä kuulin, että käsikranaatti on räjähtänyt esikunnassa.  En tiedä varmasti, mitä esikunnassa on tapahtunut. Paikalle hälytettiin myös palokunta. He ovat puhuneet, että tykin ammus olisi osunut rakennukseen ja mennyt juuri esikunnan huoneen ikkunasta sisään. Niin tai näin. Valitettavasti varmaa kuitenkin on, että Hugo Salmela on kuollut.

Tykin ammuksia räiskyy jo kaikkialle kaupunkiin. Onneksi meidän taloomme eikä sen lähelle ole osunut. Tammelassa ja Kyttälässäkin on palanut taloja. Ammukset ovat myös tehneet isoja kuopia keskelle katuja. Ajattelen mielessäni, että on omituista, kuinka ihminen tottuu kaikkeen. Kun ensimmäiset tykin ammukset tulivat kaupunkiin, pelkäsin hirveästi. Sitten tykin ääniin ja räjähdyksiin alkoi tottua. Niihin suhtautuu kuin mihin tahansa joka päivä tapahtuvaan asiaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan