Tampereella vallitsee valkoisten kostomieliala. Punakaartilaisia on yhä piilossa kaupungin taloissa, mistä he ampuvat valkoisia

Tiistaina 9. päivä huhtikuuta Helmi kirjoittaa, miten valkoiset käyvät läpi Amurin ja koko kaupungin talo talolta. Tampereen kaduilla on yhä ruumiita. 

                               Hämeenkatua taistelujen jälkeen. Kuva Museovirasto.

Viime yönä en nukkunut juuri yhtään. Kun nukahdin näin jotain sekavaa unta isästä.

Aamulla naapuri tulee lohduttamaan meitä. Hän kertoo, että valkoiset käyvät läpi Amurin ja koko kaupungin talo talolta. Osa valkoisista on verenhimoisia. He ampuvat heti, jos löytävät jonkun, joka on kuulunut punakaartiin. Varsinkin naiskaartilaisia ja venäläisiä valkoiset vihasivat. Heidät telotettiin heti, kun heidät oli löydetty.

Naapurin eukko kertoo:

Osa Tampereen porvareista on liittynyt mukaan punaisten etsintään ja surmaamiseen. Tällöin kostomieliala on entisestään voimistunut. On myös oikeudenmukaisia valkoisia. He ottivat punaisia vain vangeiksi ja vievät heidät vankileirille.

Naapuri yrittää näin lohduttaa meitä. Vaikka emme sitä surussamme ja huolessamme ymmärrä, ehkä meillä on onni matkassa. Valkoiset, jotka veivät isän, taisivat olla näitä ”oikeudenmukaisia valkoisia”.

Ikkunoista ammutaan yhä ohi kulkevia suojeluskuntalaisia ja valkoisia sotilaita

Valkoiset tekevät kotitarkastuksia senkin vuoksi, että kaupungissa on yhä piilossa punakaartilaisia. Ullakon ikkunasta tai kellarinluukusta ammutaan ohi kulkevia suojeluskuntalaisia ja valkoisia sotilaita.

Kaduilla on ilmoituksia, joissa talonomistajat velvoitetaankin huolehtimaan, ettei taloista tapahdu sala-ammuntaa eikä taloissa epäilyttäviä henkilöitä. Valkoiset uhkaavat myös, että jokaisesta sotilashenkilön tai suojeluskuntalaisen salamurhasta tai sellaisen yrityksestä rikoksen tekijän lisäksi ammutaan kymmenen sotavankia.

Saan tietää, että huomenna yritetään aloittaa työt tehtaalla.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan