"Valdemar Sammalisto komennettiin sorakuopan reunalla teloitusjoukon eteen ja ammuttiin ilman sääliä ja ymmärtämystä"

Torstaina 18. päivä huhtikuuta Helmi kirjoittaa punapäällikkö Valdemar Sammaliston puolison käynnistä Haapasilla. Hänellä on murheellista kerrottavaa. 

               Punaisten teloitus Tammisaaren lähellä. Kuva on todennäköisesti lavastus. Museovirasto.

Valdemar Sammaliston puoliso Toini tulee meille illalla. Hän on väsynyt ja silmät verestävät pitkästä itkemisestä. Toini kysyy isää. Äiti kertoo, että isä on vankileirillä. Toini alkaa itkeä ja kertoo:

Olkaa onnellisia, että Antti elää. Eilen valkoiset löysivät Valdemarin. Hänet vietiin heti tapettavaksi. Kuula kalloon vain.

Toini itkee lohduttomasti. Emme osaa sanoa mitään, olemme vain hiljaa. Toini rauhoittuu ja jatkaa:

Valkoiset löysivät Valdemarin meidän kellarista. Hän oli siellä hyvässä piilossa ja sieltä oli jo aieminkin etsitty, mutta ei ollut löydetty. Kai joku antoi ilmi piilon. Valdemar tunnettiin heti. Joukon johtaja huusi: ”Tässä on Suinulan verikoira. Hän tapatti suojeluskuntatoverimme Suinulassa.”

Valdemar Sammalisto vietiin heti valkoisten pikaoikeuden eteen. Toini on kuullut, että siellä hän sai heti tuomion ja määrättiin välittömästi ammuttavaksi. Sammalisto on seisonut ryhdikkäänä loppuun asti.

Näin siis kohtelevat minua valkoiset; ihmiset, jotka sanovat olevansa Suomen parhaimmistoa, sivistyneistöä

Toini kertoo, miten Sammalisto on puhunut pikaoikeudelle:

Näin siis kohtelevat minua valkoiset; ihmiset, jotka sanovat olevansa Suomen parhaimmistoa, sivistyneistöä. Minä olen se punapäällikkö, joka keskeytti joukkomurhan Suinulassa. Monta surmatyötä Tampereella minä estin vartiotehtävissäni. Ja nyt ne, joita minä yritin kohdella ihmismäisesti ja inhimillisesti surmaavat kylmästi minut.

Puhe ei auttanut. Valdemar Sammalisto oli viety Pyynikin sorakuopalle, jonne teloitettuja punaisia haudattiin. Sammalisto komennettiin sorakuopan reunalla teloitusjoukon eteen ja ammuttiin ilman sääliä ja ymmärtämystä.



 

    

    
    Valdemar Sammalisto. Kuva Wikipedia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehtaiden pillit varoittavat kaupunkilaisia vaarasta. Punakaarti tarvitsee kipeästi apujoukkoja Tampereelle.

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle