Valkoisten suurhyökkäys Tampereelle alkaa. Ihmisiä juoksee hädissään lapset sylissä tulta ja tykkien ammuksia pakoon

Keskiviikkona 3. päivä huhtikuuta Helmi herää yöllä hirmuiseen tykkien jyrinään, joka rikkoo öisen hiljaisuuden. Ensimmäisenä hyökkäyspäivänä valkoisten eteneminen pysähtyy Tammerkosken rannalle. Kuitenkin punaisen Tampereen kukistuminen on jo kaikille täysin selvää.

  Valkoisten konekiväärijoukkoja, jotka osallistuivat suurhyökkäykseen Tampereelle. Kuva Museokeskus Vapriikki

Kello kaksi yöllä hirmuinen tykkien jyrinä rikkoo öisen hiljaisuuden. Jopa Amurissa ilmassa vonkuu ammusten ääniä ja kaikkialta kuuluu räjähdyksiä.  Ammuksia lentää Pyynikille asti. Pian alkaa tulipalojen loimu näkyä taivaan rannalla.

Olemme koko perhe talon kellarissa. Emme uskalla mennä ulos, vaan yritämme kellarin luukusta katsella ja saada tietoa, mitä ulkona tapahtuu. Kuulemme vain tykkien kamalan pauhun ja näemme tulipalojen leimun sekä haistamme savun hajun, joka leviää kaikkialle. Arvaamme, että Kyttälän ja Tammelan kaupunginosat palavat ja keskikaupungilla palaa. Tulipaloja näky myös muualla. Emme näe yhdenkään talon palavan Amurissa. 

Isä sanoo ääneen yhteisen ajatuksemme:

Se on menoa nyt. Kohta tykit hiljenevät ja sitten jalkaväki hyökkää. Nyt Tampere valloitetaan.

 Amuriin ryntää pakenevia ihmisiä

Tykkien ammunta ei kestä tuntiakaan. Näemme yön pimeydessä, kun taivaalle kohoaa kirkkaita raketteja. Ne ovat merkkejä valkoisten joukoille aloittaa hyökkäys kaupunkiin. Pian alammekin kuulla kiväärien ja kuularuiskujen ammuntaa.

Isän arvaus osuu oikeaan. Valkoisten suurhyökkäys on alkanut. Amuriin ryntää pakenevia ihmisiä. Osa kaupunkia on tulessa. Se näkyy Amuriin suurena liekkimerenä. Ihmisiä juoksee hädissään lapset sylissä tulta ja tykkien ammuksia pakoon. Tulipaloja, savua, naisten ja lasten huutoja, kiroilua...

Ja kaiken taustalla kammottava kiväärien ja kuularuiskujen ammunta. Teemme tilaa kellariimme uusille pakolaisille, Tammelasta, Kyttälästä ja jopa keskikaupungilta. He kertovat, että koko kaupunki palaa:

Valkoiset pommittavat koko Tampereen maan tasalle, eräs pakolainen. Koko Tammela palaa jo ja Tuomikirkkoonkin on hyökätty. Pysymme koko päivän kellarissa. Iltapäivällä kuulemme laukauksia Näsinkalliolta. Valkoiset ovat jo siellä! Porin radalta panssarijuna ampuu Näsinkalliolle.

Hilja on ollut sitomassa haavoittuneita teatteritalolla: "Kamalampaa en ole kokenut."

Illalla laukausten äänet vähenevät ja tykeillä ei ammuta. Taivas on pilvessä, mutta kaupungissa palavat talot antavat valoa. Yllättäen Hilja tulee kellariimme. Hän kertoo, että jokaisella valkoisella on havunoksa lakissaan. Siitä joukot varmuudella tunnistavat toisensa. Hilja on ollut sitomassa haavoittuneita teatteritalolla. Nyt hän on pikaisesti käymässä kotona.

 Hilja käy myös meillä ja kertoo:

Hilja käy myös meillä ja kertoo:

Haavoittuneita punakaartilaisia ja tavallisia tamperelaisia tuotiin hirveä määrä koululle. Teimme koulun aulaan paikan, jossa voimme heitä sitoa. Teimme minkä voimme. Joitakin saimme hoidetuksi, mutta moni kuoli käsiimme. Kamalampaa en ole kokenut. 

Hiljalla on viesti Reinolta ja heidän suunnitelmistaan:

Tulin sanomaan hyvästit. Lähden punakaartin johtajien kanssa illalla pakoon Näsijärven yli. Koitamme päästä punaisten puolelle. Minne sen jälkeen, en tiedä. Joku puhuu, että menemme Venäjälle. Reino lähtee myös pakoon joukon mukana. Reino pyysi, että kertoisitte tämän hänen kotiväelleen.

 

Olen järkyttynyt ja ihmettelen. Kysynkin Hiljalta: 

Miksi sinä lähdet pakoon? Ethän sinä ole sotinut etkä ampunut ketään? 

Hiljan silmiin tulee kyyneliä, kun hän vastaa:

Valkoiset vihaavat eniten naisia, jotka ovat olleet mukana punakaartissa. Teatteritalolla kerrottiin varmana tietona, että he ovat ampuneet myös Punaisen Avun hoitajia. En uskalla jäädä tänne.

Halaan Hiljaa pitkään ennen kuin hän lähtee. En tiedä mitä ajatella? Isä ottaa minut syliinsä, kun alan itkeä. 

Ensimmäisenä hyökkäyspäivänä valkoisten eteneminen pysähtyy Tammerkosken rannalle. Amuri, Keskikaupunki, Pyynikki ja Pispala ovat vielä valloittamatta. Kuitenkin punaisen Tampereen kukistuminen on jo kaikille täysin selvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan