Vankileirillä käy tamperelaisia ja maaseudun valkoisia tutkimassa vankeja. He etsivät oman pitäjänsä tuttuja punaisia

 Lauantaina 13. päivä huhtikuuta Helmi kirjoittaa huolestaan isästä, joka on Kalevankankaan vankileirillä. Johanneksen kirkossa pidetään jumalanpalvelus, mutta Helmi pelkää mennä sinne, koska epäilee, että siellä haukutaan työläisiä. 

                           Kotinsa menettäneitä ihmisiä talonsa raunioilla. Kuva Museovirasto.

Emme ole kuulleet isästä mitään. Sen tiedämme, että hän Kalevankankaan vankileirillä entisten venäläisten sotilaiden parakkien ympärillä. Vankileirillä käy tamperelaisia ja maaseudun valkoisia tutkimassa vankeja. He etsivät oman pitäjänsä tuttuja punaisia. Kerrotaan, että jos valkoinen tunnistaa vangin punakaartilaiseksi ja haluaa tämän surmattavaksi, niin usein tämä jo riittää kuolemantuomion perusteeksi. Myös taisteluihin osallistumattomia on surmattu. Syyksi tuomioon on riittänyt, että on ennen sodan alkamista kuulunut ammattiosastoon tai työväenyhdistykseen.

Johanneksen kirkon alakerrassa on vielä kymmenittäin pakolaisia

Johanneksen kirkossa pidetään huomenna jumalanpalvelus. En tiedä menenkö sinne. Minua pelottaa, mitä siellä työläisistä ja punakaartilaisista puhutaan? Kuulen, että kirkon alakerrassa on vielä kymmenittäin pakolaisia, vaikka paljon on jo ehtinyt poistua. Heillä ei ole mitään paikkaa, minne mennä. Heidän kotinsa on palanut pommitukisissa, monelta ei ole jäänyt jäljelle yhtään mitään jäänyt. Heillä ei ole sukulaisia eikä ystäviä lähellä, töin tuskin he itse ovat pelastuneet pelastuimme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle

Tunnelma Tampereella muuttuu sotaisemmaksi - Punakaartin sotilaat harjoittelevat kiväärien käyttöä

Tampereella etsitään, ei eläviä, vaan ruumiita. Valkoisia ja punaisia ei saa haudata samaan hautaan