Tampereelle julistetaan ulkonaliikkumiskielto - Punakaartin vartijoita seisoo rakennusten ovilla

 

Maanantaina 4. päivä helmikuutta Helmi kirjoittaa, ettei pääse vieläkään töihin. Punakaarti vartioi tarkasti Tamperetta. Kansan Lehdessä oli määräys, että jopa hiihtäminen on kaupungissa ja sen ulkopuolella kielletty.

Tampereen punakaartilainen. Kuva Museokeskus Vapriikki

Menen isän kanssa aamulla tehtaalle katsomaan joko pääsemme töihin. Portilla muitakin tehtaalaisia odottaa töihin pääsyä. Vartiossa olevat punakaartilaiset ilmoittavat, että tänään työt eivät vielä ala, kun punakaartin johto ei ole antanut siihen lupaa. Kaikki eivät tyydy tähän, vaan alkavat rähinöidä ja uhkailla vartiossa olevia punakaartilaisia. Yksi vartija ampuu ilmaan. Kun se ei rahoita kaikkia toinen vartija ampuu ilmaan kaksi kertaa. Nyt väkijoukko uskoo, että töihin ei pääse. Lähdemme muiden tavoin isän kanssa kotiin.

Punakaartilaiset etsivät aseita ja kaupungissa mahdollisesti piileskeleviä suojeluskuntalaisia

Tampereelle julistetaan ulkonaliikkumiskielto. Kaupungilla ei ilman Työväen johtavan komitean lupaa saa liikkua aamu kello 6.00 ja ilta kello 9.00 välillä. Kansan Lehdessä on määräys, että myös hiihtäminen on kaupungissa ja sen ulkopuolella kielletty. Tämä siksi, että oikeastaan vain hiihtämällä on mahdollista paeta kaupungista valkoisten puolelle.

Punakaartin vartijoita seisoo siltojen edessä ja monen rakennuksen ovilla. Kiihtyvällä tahdilla punakaartilaiset etsivät aseita ja kaupungissa mahdollisesti piileskeleviä suojeluskuntalaisia. 

"Näen Pyhäjärven jäällä punakaartilaisia harjoittelemassa"

Punakaartilaisia tulee lisää kaupunkiin. Nyt heitä asuu jo Tampereen teatterissa ja kaupungintalollakin. Alkaa olla jo vaikeaa löytää heille majapaikaa. Levottomuus lisääntyy kaupungissa. Humalaisia kaartilaisia on kaduilla jatkuvasti. Öisin kuuluu laukauksia.

Käyn kävelyllä Pyynikillä. Näen Pyhäjärven jäällä punakaartilaisia harjoittelemassa. Kiväärit paukkuvat. He käyttävät oikeita luoteja, kun jonkin matkan päässä lumi pöllyää.

Minusta näyttää, että punakaartilaiset ovat kaupunkien työläisiä ja maaseudun köyhiä ihmisiä. Joukossa on kovin nuoria poikia. Monet heistä ovat alle 20 -vuotiaita.

 

                                    

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehtaiden pillit varoittavat kaupunkilaisia vaarasta. Punakaarti tarvitsee kipeästi apujoukkoja Tampereelle.

"Valdemar Sammalisto komennettiin sorakuopan reunalla teloitusjoukon eteen ja ammuttiin ilman sääliä ja ymmärtämystä"

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle