Amurissa "herrasväen partiopojat" tekevät kotitarkastuksia ja etsivät aseita. Haapasen naiset komennetaan riviin seinän viereen

Sunnuntaina  14. päivä huhtikuuta Haapasilla tehdään taas kotitarkastus. Asialla ovat nyt herrasväen partiopojat. Ruokaa saa vain, jos on rahaa maksaa. 

                       Suojeluskuntalaisia Hämeenkadulla Tampereen valtauksen jälkeen. Kuva Museokeskus Vapriikki.

En mene kirkkoon, koska en pääse. Heti aamulla meille tulee taas valkoisia tekemään tarkastusta. He eivät olleet aikuisia sotilaita, vaan herrasväkien nuoria poikia partiopuvut päällä. Kyllä olivat törkeitä! Joudumme seisomaan keittiön seinän vieressä. Kyllikki alkaa itkeä ja yksi nulikka käskee äidin pitämään kakaran hiljaisena. Partiolaiset pöyhivät kaikki paikat. Lopuksi he komentavat meitä näyttämään, minne aseet on piilotettu. Vaikka pelkään, minun vaikea pysyä rauhallisena.

 Äiti hallitsee hyvin itsensä ja puhuu rauhallisesti pojille

Vaikka olemme köyhiä työläisiä, emme ole taistelleet punakaartissa ja meillä ei ole aseita, 

Pojat sotkevat kaikki paikat ja häipyvät. Saman kohtalon kokevat kaikki talomme perheet. Jos minulla joskus on lapsia, partioon he eivät mene!

 "Yhä varmana tietona kerrotaan, että useana yönä virrenveisuuta on kuultu Pyynikin metsässä"

Lähden rauhoittumaan kaupungille. Siellä kuulen, että valkoiset ovat vallannet Porin. Saan myös tietää, että Tampereelle tulee eriytyisiä suojelusvahteja, jotka pitävät järjestystä kaupungissa. He ovat vanhempia miehiä, jotka eivät enää kelpaa valkoisten joukkoihin. Talonomistajia kehotetaan edelleen huolehtimaan, että siivoavat talojensa pihat ja kadut.

 Yhä varmana tietona kerrotaan, että useana yönä virren veisuuta on kuultu Pyynikin metsässä. Maitoa on nyt vielä vaikeampi saada kuin punaisten aikana. Kaupoissa lapsille ei enää anneta lisäannoksia korteilla. Heille myydään, joilla on rahaa maksaa, kaupoissa sanotaan. Meillä on vähän vielä valkoisten hyväksymää rahaa ja selviämme siihen asti, kun saan ensimmäisen palkan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehtaiden pillit varoittavat kaupunkilaisia vaarasta. Punakaarti tarvitsee kipeästi apujoukkoja Tampereelle.

"Valdemar Sammalisto komennettiin sorakuopan reunalla teloitusjoukon eteen ja ammuttiin ilman sääliä ja ymmärtämystä"

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle