Helmi ja Esteri vievät ruokaa isälleen vankileirille. Kuulia lentää Esterin yläpuolella, kun hän ryömii rohkeasti eteenpäin.

Perjantaina 19. päivä huhtikuuta Helmi kirjoittaa, miten hän vie siskonsa Esterin kanssa ruokaa isälle vankileirille. Helmi järkyttyy, kun valkoiset vartijat ampuvat Esteriä. 

                             Kalevankankaan vankileirin aita ja valkoinen vartija. Museokeskus Vapriikki.

Pakettien vienti sairaalassa tai vankileirillä oleville punaisille on ehdottomasti kielletty. Vartiolle on annettu määräys, että heillä on oikeus ampua tällaiset henkilöt, jotka tuovat paketteja.

Vankileirillä on hirmuinen puute ruuasta. Päätämme, että yritämme viedä kiellosta huolimatta isälle ruokaa. Ei meillä ole paljon mistä viedä, mutta Äiti laittaa leipää pakettiin ja minä ja Esteri lähdemme viemään pakettia isälle. Ajattelemme, että jos pieni 11 -vuotias Esteri veisi paketin, vartijat eivät häntä ammu.

Huudan Esterille: "Juokse ojaan ja ryömi sitä pitkin"

Lähden töistä vähän aikaisemmin ja Esteri odottaa minua tehtaan portilla. Lähdemme yhdessä vankileirille. Iltapäivisin vangit saivat kulkea ulkona. Silloin oli mahdollista toimittaa paketti perille. Esteri piilottaa leipä paketin takkinsa alle ja kävelee aidan viereen. Hän kulkee aidan viertä ja etsii isää. Vartijat huutavat Esterille ja käskevät hänen lähteä heti pois. 

Juuri silloin Esteri näkee isän ja huutaa: Isä täällä on leipää, Esteri huutaa ja heittää paketin aidan yli ja lähtee nopeasti juoksemaan pois.

Vankileiriä ympäröi aukea pelto. Vartijat huomasivat, että Esteri oli heittänyt paketin. Huomaan, että vartijat kääntävät kuularuiskun Esteriä kohti. 

Huudan Esterille: "Juokse ojaan ja ryömi sitä pitkin"

Esteri  syöksyy ojaan ja alkaa ryömiä sitä pitkin. Kuulia lentää Esterin yläpuolella. Hän ryömii rohkeasti eteenpäin. Pian vartijat lopettavat ampumisen. Esteri uskaltaa nousta ylös ja heiluttaa isälle, joka on pelokkaana jäänyt aidan viereen seisomaan ja katsomaan, miten Esterille käy. Ilmeisesti vartijat eivät edes yrittäneet laukauksillaan osua Esteriin. Varmaankin heidän tarkoituksenaan oli vain pelotella. Raukkamaista leikkiä se silti oli.






Esteri 11 -vuotiaana Helmi Haapasen arkisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehtaiden pillit varoittavat kaupunkilaisia vaarasta. Punakaarti tarvitsee kipeästi apujoukkoja Tampereelle.

"Valdemar Sammalisto komennettiin sorakuopan reunalla teloitusjoukon eteen ja ammuttiin ilman sääliä ja ymmärtämystä"

Kansan Lehdessä nostetaan Tampereen työläisten mielialoja. Punaiset saavat uuden ylipäällikön Tampereelle